Vinkit moottoripyörän ostamiseen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Moottoripyörä

Moottoripyöriä ostetaan varsinkin keväisin. Asiantuntijoiden mielestä kevät ei välttämättä ole se paras ajankohta moottoripyörän ostamiselle, mutta jos pitää pään kylmänä, voi keväälläkin löytää hinta-laatusuhteeltaan hyvän moottoripyörän. Näillä vinkeillä parannat mahdollisuuksiasi selvitä jokakeväisestä moottoripyöräkuumeesta kunnialla, eli löytää täydellisen ajokin itsellesi!

Päätä budjetti

Moottoripyörien hinnat vaihtelevat suuresti. Mieti jo etukäteen, kuinka paljon sinulla on rahaa, tai kuinka suuren lainan taloutesi kestää. Moottoripyörää ei ole pakko maksaa käteisellä. Yksi vaihtoehto on hakea perinteinen pikavippi heti tilille, mutta pankkilaina on edullisempi. Pankeilla tosin menee kauan lainahakemusten käsittelemiseen. Jos joudut tekemään ostopäätöksen nopeasti, voi ostoksen rahoittaa pikavipillä, ja hakea sitten pankkilainaa pikavipin maksamiseen.

Mihin tarkoitukseen pyörän haluat?

Sinulla saattaa olla mielessäsi tietty merkki ja malli. Joka tapauksessa: mieti, millaiseen käyttöön pyörä tulee. Matka-ajoon tarvitaan erilainen moottoripyörä kuin offroad-ajoon, ja kaupungissa kruisaillaan omanlaisillaan vehkeillä. Ota huomioon myös mahdolliset kanssamatkustajat ja se, miten mukava heitä on pyörällä kyydittää. 

Tarkasta ajokortistasi, kuinka tehokkaan menopelin voit valita. Mieti myös ajokokemustasi ja -varmuuttasi. Kokemattoman kuskin ei kannata ottaa monikuutioista tai erikoisen mallista pyörää, vaan valita itselle parhaiten istuva peruspyörä, jota pystyy hallitsemaan kaikissa tilanteissa. On tärkeää, että ajoasento tuntuu miellyttävältä, sillä siten ajaminen ei ala väsyttää pitkilläkään reissuilla. Väsyneenä tarkkaavaisuus herpaantuu, ja se on vaarallista. 

Jos aiot ajaa talvellakin, tarvitset talviajovarusteet – jos taas moottoripyöräsi seisoo talvet, tarvitset kuivan ja lukitun säilytyspaikan.

Uusi vai käytetty?

Jos budjetti sallii, mikään ei estä ostamasta uutta moottoripyörää. Uusi moottoripyörä on hintava, mutta huoltoja tai korjauksia ei pitäisi olla luvassa pitkiin aikoihin. Uuden pyörän arvo tosin laskee nopeammin kuin käytetyn moottoripyörän. Jos haluat luopua moottoripyörästä tai vaihtaa sen toiseen, varaudu rahallisiin tappioihin.

Käytetty moottoripyörä on kustannustehokkaampi valinta, ellei siinä ole todella kalliita vikoja. Vanhan pyörän mukana saa usein lisävarusteita vähän niin kuin kaupan päälle. Hyvin huollettu moottoripyörä palvelee vielä pitkään, vaikka kilometrejä olisikin jo takana. Jos kulutuksen alla olevia osia, kuten renkaita, ketjuja ja jarrupaloja, ei ole hiljan vaihdettu, varaudu piipahtamaan moottoripyörähuoltamolla. Tällaiset huollot eivät ole kovin kalliita, mutta lisäävät merkittävästi ajoturvallisuutta.

Huoltokirja tai sen puute kertoo paljon

Jos ostat käytetyn moottoripyörän, pyydä saada nähdä sen huoltokirja. Näin voit tarkastaa, onko pyörästä pidetty hyvää huolta. Jos huoltokirja puuttuu, kertoo sekin paljon siitä, miten tarkasti moottoripyörästä on huolehdittu…  Huoltokirja kertoo pyörästä enemmän kuin mittarilukema. Jos pyörällä on ollut lukuisia omistajia, on pyörän kunto ja käytettävyys tarkastettava erityisellä huolella! Tarkasta myös pyörän rekisteriote huomautusten ja erityismerkintöjen varalta. Vaadi myös oikeus koeajaa pyörä.

Tarkasta paperit kunnolla

Kuten aina, kaikki asiakirjat ja myös pienellä präntätty teksti kannattaa lukea huolella. Esimerkiksi maksamattomat verot voivat aiheuttaa ikävän yllätyksen, jos ostat pyörän tutustumatta sen tietoihin perusteellisesti. Tarkasta kulkuneuvon taustat rekisterinumeron avulla! Traficom kertoo moottoripyörän omistajan, ja muun muassa sen mahdollisen takaisinkutsun. Moottoripyörän maahantuojan tai valmistajan sivuilta voit varmistaa ajokin huoltohistorian. 

Varsinkin yksityishenkilöiden välisessä kaupassa moottoripyörä kannattaa ostaa vain rekisteriin merkityltä omistajalta. Jos myyjä on joku muu kuin sen oikea omistaja, tulee hänen esittää valtakirja, mistä käy ilmi henkilön oikeus myydä moottoripyörä. 

Syynää pyörää huolella – mieluiten kaverin kanssa

Muista tarkastella moottoripyörää – varsinkin käytettyä sellaista – kunnolla ennen kaupantekoa. Ota kaveri mukaan kritisoimaan. Myyjän puheita ei kannata ottaa sanasta sanaan. Ei ole olemassa hyvää ja halpaa – ne tulevat aina kahdessa eri paketissa. Halpa pyörä saattaa osoittautua hyvinkin kalliiksi, jos sitä odottavat mittavat huollot ja korjaukset. 

Huomioi kaikki naarmut, ruosteet, vääntymät ja kohdat, joista näkyy paljon kiiltäväksi hioutunutta metallia. Myyjä saattaa kertoa, ettei pyörällä ole koskaan kaaduttu vauhdissa tai että sillä on ajettu vain viittäkymppiä kaupunkiteillä, mutta pyörän kunto voi kertoa toista. Jos pyörää on seisotettu ulkona, on ruoste voinut ehtiä aiheuttaa kalliita remonttitarpeita. Kuulostele moottorin ääntä: kilinät ja kolinat eivät koskaan lupaa hyvää.

Mahdollisten riitatilanteiden takia käytetty pyörä kannattaa ostaa liikkeestä, jolloin kuluttajansuoja turvaa asemaasi. Yksityisten välisessä kaupassa sovelletaan kauppalakia, jolloin voit olla heikommilla.

Kommentit

Tilaa uutiskirjeitämme