Näin ostat moottoripyörän osamaksulla

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Mies ajaa moottoripyörää kesällä

Moottoripyöräkuumeeseen on vain yksi parannuskeino, ja se on moottoripyörän ostaminen. Moottoripyörät ovat kuitenkin varsin arvokkaita, joten niitä ei shoppailla samalla lailla kuin maitopurkkeja tai sukkahousuja. Moottoripyörän hankkiminen voi vaatia tavalliselta työssä käyvältä suomalaiselta monen vuoden säästämistä – tai lainan ottamista. Lue lisää siitä, millaista lainaa 2000e tuloilla voi saada, vai kannattaisiko moottoripyörä ostaa osamaksulla.

Eri tavat rahoittaa moottoripyörä

Jos taskussa ei ole tarpeeksi rahaa moottoripyörän ostamiseksi käteisellä, on aika alkaa miettiä muita vaihtoehtoja. Uusi moottoripyörä rahoitetaan yleensä joko osamaksulla tai kulutusluotolla. 

Osamaksusopimuksen saa moottoripyöräliikkeestä

Jos ostat uutta tai käytettyä moottoripyörää liikkeestä, saattaa myyjä tarjota liikkeen omaa osamaksusopimusta pyörän hankintaa varten. Kuten nimestä voi päätellä, osamaksusopimus tarkoittaa sitä, että asiakas sopii liikkeen kanssa maksavansa moottoripyörän kauppahinnan osissa. Osamaksusopimuksessa lukee, millaisia kuukausimaksuja asiakas sitoutuu tekemään, ja kuinka kauan osamaksusopimus on voimassa. Moottoripyörä on koko maksukauden ajan pankin taio rahoituslaitoksen omistuksessa. Riippuu sopimuksesta, tarvitaanko käsirahaa lainkaan. Sopimus solmitaan moottoripyöräliikkeen myyjien avulla.

Osamaksusopimuksen hyvä puoli on sen joustavuus, sillä asiakkaan on mahdollista vaihtaa ajoneuvo johonkin toiseen kesken maksusopimuksen. Osamaksusopimus ei silti välttämättä ole se paras vaihtoehto uuden moottoripyörän hankintaan. Asiakkaan kannattaisi tehdä ylimääräisiä lainalyhennyksiä, mutta osamaksusopimuksessa ylimääräiset lyhennykset eivät aina lyhennäkään laina-aikaa, ja pienennä siten lainan kuluja. Jos asiakas tekee ylimääräisen lyhennyksen, saattaa se kohdistua tuleviin maksueriin lainapääoman sijasta. Tällöin laina-aika ei lyhene, eivätkä lainan kustannukset pienene, vaan lainan lyhentämiseen tulee vain pieni tauko. Asiakkaan kannattaakin varmistaa, voiko hän tehdä velkaansa ylimääräisiä lyhennyksiä vai ei. 

Kulutusluoton saa pankista tai rahoituslaitoksilta

Kulutusluottoa voi hakea sekä pankista että netissä lainojaan mainostavilta rahoituslaitoksilta. Jos sinulla ei ole tulenpalava kiire, kannattaa hakea moottoripyörälainaa pankista. Varsinkin silloin, jos voit tarjota lainalle joitain vakuuksia, saatat saada pankista hyvin edullisen lainan. Paha vain, että pankkien isot rattaat tapaavat pyöriä aika hitaasti.

Rahoituslaitoksen kulutusluottoja on helppo vertailla keskenään, sillä asian ympärille on perustettu useita lainojen kilpailutussivustoja. Rahoituslaitokset pystyvät antamaan lainapäätöksen jo alle 15 minuutissa, ja lainasummakin saattaa kilahtaa tilille alle puolessa tunnissa.

Kulutusluotto on usein se helpoin tapa ostaa moottoripyörä yksityiseltä myyjältä. Yksityisellä myyjällä on tuskin tarjota korttimaksumahdollisuutta, eikä hänellä ole mahdollisuutta järjestää osamaksusopimusta pankin tai rahoituslaitoksen kanssa. Jos tunnet myyjän oikein hyvin ja hän luottaa sinuun, voi olla, että hän suostuu osamaksuun suoraan sinun kanssasi. Todennäköisesti hän kuitenkin haluaa koko summan heti tililleen, ja sehän on helppo hoitaa, jos rahoituslaitos on juuri siirtänyt tilillesi kymppitonnin tai useamman. Kulutusluottoa ei ole mitenkään korvamerkitty, joten voit hakea lainaa tarpeeksi ostaaksesi samalla luotolla myös ajovarusteet.

Kulutusluotossa on se hyvä puoli, että ylimääräiset lainanlyhennykset kohdistuvat yleensä automaattisesti lainapääomaan, jolloin ne pienentävät lainan kuluja ja takaisinmaksuaikaa. 

Valitse sopiva rahoitustapa vertailemalla

Sopimus

Osamaksu vai kulutusluotto? Oikean rahoituksen valinta pitää päättää joka kerta erikseen vertailemalla sitä, mikä rahoitusvaihtoehto tulee edullisimmaksi, ja missä on joustavimmat ehdot. Edullisin laina löytyy vertailemalla lainojen todellisia vuosikorkoja. Joustavuutta kannattaa arvioida ainakin sen perusteella, voiko lainaan tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä.

Osamaksun tai kulutusluoton korko riippuu usein lainanhakijasta. Riskiasiakkaalla korko saattaa olla korkeampi. Aina lainaa ei myönnetä lainkaan. 2000 euron bruttotuloilla ei saa kovin suurta lainaa, mutta 2000 euron nettotuloilla on jo paremmat mahdollisuudet saada moottoripyörälaina. Lainapäätöksessä arvioidaan myös elinkustannukset, vanhat lainat ja muun muassa työsuhteen vakituisuus. 

Jos nettotulosi ovat 2000 euroa ja asuminen, vakuutukset, ruoka sekä puhelinlasku vievät kuukaudessa 1750 euroa, on sinulla mahdollisuus enintään 250 euron suuruiseen lainanlyhennykseen. Kuvitellaan, että tahdot maksaa moottoripyörälainan pois viidessä vuodessa. Näin ollen voit saada lainaa enintään noin 10 000 euron hintaiseen moottoripyörään. 

Ei ole kuitenkaan järkevää vetää talouttaan niin tiukalle, että kaikki kiinteiden menojen (kuten vuokran ja puhelinlaskun) jälkeen käteen jäävät tulot menisivät lainanlyhennykseen. Tällöin sinulle ei jäisi rahaa moottoripyörän käyttämiseen, kuten polttoaineeseen, tai muihin siihen liittyviin kuluihin (kuten vakuutuksiin). Lisäksi on varauduttava yllätyksiin, kuten hammaslääkärilaskuihin ja hajoaviin kodinkoneisiin, ja säästettävä pahan päivän sekä eläkeiän varalle. 

Kommentit

Tilaa uutiskirjeitämme