Millainen laina sopii moottoripyörän ostamiseen?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
BMW mööttöripyörä

Kevään tullen moottoripyöräkuume vain nousee. Olisiko vihdoin aika toteuttaa unelmat ja ostaa oma moottoripyörä?

Käytetyn moottoripyörän arvo laskee vähemmän

On ikuisuuskysymys, kannattaako ostaa uusi vai käytetty moottoripyörä. Uudessa moottoripyörässä on tehdastakuu, ja pääset itse ajamaan sen neitsytmatkan. Isoja korjauskustannuksia ei ole odotettavissa, mutta myös uutta moottoripyörää tulee huoltaa – ensimmäinen moottoripyörähuolto on edessä usein jo 1000 kilometrin korvilla. 

Käytetty pyörä on edellisempi ostaa, ja sen arvo laskee hitaammin kuin tuliterän ajokin. Käytettyä moottoripyörää voi joutua korjailemaan enemmän, mutta toisaalta saatat saada vähän niin kuin kaupan päälle kaikenlaisia varusteita, kuten kahvanlämmittimiä. 

Jos ostat käytetyn moottoripyörän yksityishenkilöltä, saatat saada pyörän vieläkin edullisemmin. Muista kuitenkin, että kuluttajasuoja ei ole voimassa yksityishenkilöiden välisessä kaupassa. Ostaessasi käytetyn moottoripyörän liikkeestä, saat sille joko takuun tai ainakin kuluttajasuojan mukaisen, puolen vuoden mittaisen turvan. Liikkeestä ostetulle moottoripyörälle voi saada myös rahoituksen.

Mikäli päädyt ostamaan käytettyä moottoripyörää, kiinnitä sen yleiskuntoon ja huoltokirjaan enemmän huomiota kuin pelkkiin ajokilometreihin. Säännölliset huollot pitävät pyörän kunnossa, kun taas huoltokirjan puuttuminen kertoo siitä, ettei ajokkiin ehkä ole suhtauduttu asianmukaisella huolellisuudella. 

Millaisella lainalla moottoripyörä kannattaa ostaa?

Moottoripyörän voi maksaa monella eri tavalla. Yksityishenkilöiden välisessä kaupassa suositaan käteismaksua tai tilisiirtoa. Liikkeestä ostetun pyörän voi maksaa myös luottokortilla tai osamaksulla. Rahoitus on yksi tapa moottoripyörän ostamiseen. Lainaa voi hakea joko moottoripyöräliikkeen kautta, pankista tai netistä. Valitse laina, missä on pienin todellinen vuosikorko. Todellinen vuosikorko kertoo lainasta paljon enemmän kuin lainan nimelliskorko, sillä vaikka lainan nimelliskorko olisi 2 prosenttia, voi lainasta aiheutua korkeita kuukausikuluja. Lainan todellisessa vuosikorossa on otettu huomioon kaikki lainaan liittyvät kulut ja maksut. 

Mikä vaikuttaa lainan korkoon?

Pankit ja netissä toimivat rahoituslaitokset eivät yleensä kerro suoraan lainan korkoa, vaan pyytävät tekemään ensin lainahakemuksen. Lainan korko lasketaan muun muassa asiakkaan maksukyvyn perusteella. Jos asiakkaan maksukyky vaikuttaa hyvältä, on kyseessä pienen riskin laina, joten lainalle voidaan myöntää matala korko – ja toisin päin. 

Lainaa.net eli IPG Digital Finland Oy on yksi netissä lainoja tarjoavista rahoitusyhtiöistä. Se kertoo sivuillaan, että muun muassa haettava lainasumma, perhetilanne, kansalaisuus, asevelvollisuus, asumistilanne, koulutus ja työ, nykyiset velat ja lainan käyttötarkoitus vaikuttavat lainan koron määräytymiseen. Mitä isompi laina, sitä suurempi rahoitusriski – ja korko. Avioeron ja yksinhuoltajuuden katsotaan heikentävän maksukykyä, samoin lyhytaikaisen vuokra-asumisen ja määräaikaisen työsuhteen. Työttömillä, opiskelijoilla ja ulkomaan kansalaisilla on usein vaikeuksia saada lainaa. 

Mikäli alle kolmekymppinen mieshenkilö ei ole vielä suorittanut asevelvollisuuttaan, saattaa se olla negatiivinen signaali lainahakemuksessa. Myös nykyisten lainojen suuruus heikentää lainansaantimahdollisuuksia, ellei kyseessä ole lainojen yhdistelylaina. Jos lainan käyttötarkoitukseksi merkitään päivittäinen eläminen, saattaa se nostaa lainan korkoa, joten moottoripyörästä unelmoivan kannattaa valita jokin toinen vaihtoehto tähän kohtaan.

Pankkilaina tai vakuudeton laina netistä?

Sopimus

Moottoripyörä kannattaa ostaa sillä edullisimmalla ja joustavimmalla lainalla, oli se sitten osamaksusopimus, luottokorttivelka tai pankista tai netissä rahoitustuotteitaan tarjoavalta yritykseltä peräisin oleva moottoripyörälaina. Joustavuus tarkoittaa muun muassa sitä, että lainaan voi tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä ilman eri veloitusta. Kun lainaa maksaa etukäteen pois, säästää koroissa ja muissa lainan kuluissa. 

Varaa aikaa eri lainatuotteiden vertailuun! Nettilainat on helppo kilpailuttaa lainojen kilpailuttamista varten perustetuilla sivustoilla. Tee yksi hakemus, niin saat sähköpostiisi tarjouksen jopa kymmeneltä eri rahoitusyhtiöltä. Älä hyväksy ensimmäistä tarjousta, vaikka firmasta soitettaisiin heti perään, vaan vertaile lainojen ehtoja rauhassa. 

Pankkilaina on tyypillisesti se edullisin laina, jos voit antaa lainalle joitain vakuuksia. Vakuus voi olla vaikka asunto tai osakesalkku. Jos vakuuksia ei ole, saatat saada rahoituslaitoksilta suurin piirtein samanlaisia lainatarjouksia kuin pankeilta. 

Rahoituslaitokset pystyvät käsittelemään lainahakemuksesi jo parissa minuutissa, ja jos päätös on myönteinen, saattaa lainasumma olla tililläsi jo puolessa tunnissa. Tämä on ehdoton etu pankkilainaan verrattuna, sillä pankeissa on pitkät käsittelyjonot. Voi mennä parikin viikkoa, ennen kuin saat rahat ja pääset ostoksille moottoripyöräliikkeeseen. 

Jos löydät helmen, mitä et halua päästää käsistäsi, harkitse luottokorttia tai avausmaksutonta kulutusluottoa vain silloin, jos uskot varmasti saavasi edullisen lainan kalliin luoton pois maksamiseen. 

Kommentit

Tilaa uutiskirjeitämme