Kuinka koronaepidemia vaikuttaa auto- tai moottoripyörälainaan?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Pese kädet hyvin

Koronaepidemia on aiheuttanut jo nyt lomautuksia ja irtisanomisia. Jos tämä poikkeustilanne jatkuu vielä pidempään, saattaa yhä useampi menettää työpaikkansa, ja moni yritys mennä konkurssiin.

Konkurssi, työttömyys, työtuntien väheneminen tai lomautus voivat aiheuttaa taloudellisia ongelmia. Vielä hetki sitten tilanne saattoi näyttää niin valoisalta, että uskalsi ottaa auto- tai moottoripyörälainan. Nyt laina saattaa ahdistaa – tuleeko seuraavakin lainanlyhennys maksettua tulojen tippumisesta huolimatta?

Koronaepidemian vaikutuksesta korkojen nousuun ei ole vielä tietoa. Tämän hetken suurin huoli on monilla se, miten saadaan maksettua edes se seuraava kuukausierä, sitä seuraavista puhumattakaan. Auton tai moottoripyörän myynti ei välttämättä ole oikea vaihtoehto, sillä kukaan ei tunnu haluavan ostaa mitään juuri nyt. Monet autoliikkeetkin ovat lopettaneet käytettyjen autojen ostamisen. Jos ostaja löytyisi, voisit joutua myymään menopelin alihintaan. Laita auto tai moottoripyörä lomautuksen tai työttömyyden ajaksi seisontavakuutukseen, niin säästät ainakin vakuutuskuluissa. Mitä muuta voit tehdä lainanlyhennyksistä selviämistä helpottaaksesi?

Lainan maksusuunnitelman muuttaminen ilmaiseksi

Normaalitilanteessa lainan maksusuunnitelman muuttaminen maksaa. Lyhennysvapaan hakeminen saattaa maksaa esimerkiksi sata euroa. Pankit ovat kuitenkin havahtuneet koronaepidemiaan, ja iso osa pankeista tarjoaa nyt maksusuunnitelman muuttamista ilmaiseksi. Kysy omalta pankiltasi tai rahoitusyhtiöltäsi, voitko muuttaa lainan kuukausierän määrää tai saada lyhennysvapaata ilman palvelumaksua. Jos se ei ole vielä mahdollista, pysy kuulolla – lainanantaja saattaa hyvinkin seurata muiden esimerkkiä, ja tulla asiakasta vastaan. Jos tilanne on kriittinen, voit päättää maksaa palvelumaksun ja päästä siten tekemään välittömiä muutoksia lainaan.

Muutospyyntö kannattaa tehdä verkkopankissa tai lainanantajan puhelinpalvelussa, sillä kaikenlaisia ihmiskontakteja on nyt syytä välttää. Varaudu siihen, että asian käsittelyyn menee tavallista pidempään.

Lyhennysvapaa auto- tai moottoripyörälainaan

Voit saada autolainaan esimerkiksi puolen vuoden mittaisen lyhennysvapaan. Asuntolainaan voi olla mahdollista saada jopa vuoden kestävä lyhennysvapaa. Mitä lyhennysvapaa tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että lyhennysvapaiden kuukausien aikana et lyhennä ollenkaan lainaasi, vaan maksat pelkkiä korkoja (mahdollisesti myös kuukausimaksuja). Jos lainan lyhennys on vaikkapa 300 euroa kuussa ja korkojen osuus 15 euroa, maksat lyhennysvapaan aikana lainastasi vain 15 euroa kuussa. Näin ollen sinulle vapautuu 300 euroa muista laskuista selviämiseen. 

Lainapääoma ei tietenkään vähene sinä aikana, kun et tee lainaan lyhennyksiä. Karkeasti ottaen voi todeta, että jos haet lainaan puolen vuoden mittaista lyhennysvapaata, pitenee laina-aika puolella vuodella. Asiakkaana häviät tässä kaupassa, sillä joudut maksamaan korkoja puolen vuoden edestä enemmän, kuin mitä oli alun perin sovittu. Jos kuitenkin pystyt lyhennysvapaan ansiosta säästymään häädöltä tai maksuhäiriömerkinnöiltä, oli lyhennysvapaan ottaminen enemmän kuin hyvä juttu.

Lainan lyhennyserän muuttaminen tai eräpäivän vaihtaminen

Monet pankit tarjoavat nyt mahdollisuutta muuttaa lainanlyhennyksen määrää tai sen eräpäivää ilman, että muutoksesta perittäisiin normaali palvelumaksu. Jos tulosi tippuvat, kannattaa harkita lainan lyhennyserään pienentämistä – vaikka se pidentääkin laina-aikaa ja lisää lainan kuluja. Kun tilanteesi kohenee, ala tehdä lainaan ylimääräisiä lyhennyksiä (varsinkin, jos ne voi tehdä veloituksetta; muussa tapauksessa kannattaa harkita lainan kuukausierän nostamista). Mitä nopeammin saat lainan maksettua, sitä vähemmän maksat siitä korkoja ja kuluja.

Jos vaihdat työpaikkaa koronan takia tai alat saada palkan sijaan jonain toisena päivänä maksettava etuutta (kuten ansiosidonnaista päivärahaa), voi lainanlyhennyksen eräpäivän siirtäminen olla hyvä idea. Koronaepidemian takia monet lainanantajat antavat nyt vaihtaa eräpäivää ilmaiseksi. 

Talous- ja velkaneuvonta auttaa korona-aikanakin

Vielä hetki sitten talous- ja velka-asioihin sai apua oman kunnon talous- ja velkaneuvonnasta. Nyt tämä maksuton neuvonta on siirtynyt valtion oikeusaputoimiston alle. Ota yhteyttä mihin tahansa oikeusaputoimistoon asuinpaikkakunnastasi riippumatta, niin saat apua taloutesi kokonaistilanteen hahmottamisessa, talouden suunnittelussa ja tarvittaessa velkojen hoitoon liittyvien sovintoratkaisuehdotusten laatimisessa. Neuvoja voi olla mukana myös sovintoneuvotteluissa velkojiesi kanssa. 

Talous- ja velkaneuvonta palvelee yksityishenkilöitä ja pienimuotoista yritystoimintaa pyörittäviä ammatin- ja elinkeinonharjoittajia koronaviruksenkin aikana arkisin klo 8.00–16.15. Voit ottaa yhteyttä myös puhelimitse, chat-palvelussa tai videoyhteyden avulla. 

Jos tilanne on paha, voi olla mahdollista saada oman asuinkunnan myöntämää sosiaalista luottoa, Takuusäätiön antamaa tai takaamaa lainaa tai erilaisia Kelan myöntämiä tukia. Toimeentulotuki on yksi viimeisimmistä vaihtoehdoista koronan aiheuttamasta työttömyydestä ja talousvaikeuksista selviämiseen. 

Kommentit

Tilaa uutiskirjeitämme